OMVÄNDELSE EN GRUND I KRISTE TRO I ALLA TIDER: OM DAGENS DEBATT OCH MEDIALA MAKTHAVARE

Teologen, professorn och mediaprofilen Joel Halldorfs kulturartikel i Expressen väcker sorg hos klassiskt kristna

I sin populistiska artikel i Expressen lyckas den kristna företrädaren och teologen Joel Halldorf svartmåla såväl Bibelns budskap och Jesu undervisning som det kristna ledarskapet och den kristna församlingen, skriver Thomas Forslin.

Här kommer Thomas Forslins och Klassisk baptisms inlägg i tidningen Världen Idag.

■ Teologen Joel Halldorf avslöjar sig själv i en kulturartikel i Expressen (12 augusti) om kyrkornas hållning till hbtqi. Han dömer ut pastor Josef Barkenboms motivering – att en klassisk kristen hållning till homosexualitet stämmer med Bibeln – som ett ”inte särskilt starkt teologiskt argument”.

Varför gör han det? Är bibel- tolkningen felaktig eller finns det bättre bibelord? Nej, Halldorfs argument är att det står så många andra bokstavliga saker i Bibeln som dagens kyrkor inte heller bryr sig om.

Nu kan man ju tycka att Halldorfs argument inte är teologiskt överhuvudtaget utan handlar mer om efterföljarna, och att en teolog borde tycka att överensstämmelse med Bibeln borde vara det avgörande.

-Men

för Halldorf behöver således ett argument hämtas utanför Bibeln för att vara teologiskt starkt.

Hur hittar då Halldorf själv sanningen? Det får vi inte veta, för hans ärende är att kyrkorna riskerar att hamna i ”den sekteristiska position som de befann sig i på 1950-talet” och mista sin position som en ”respekterad del av samhället”. Det är alltså att följa tidsandan som verkar vara det bärande argumentet i Halldorfs teologiska bygge.

Nu borde ju den teologiska professorn Halldorf väl känna till att kristendomen startade som isolerad sekt. Hade samhällets respekt varit målbilden för de första kristna så hade kristendomen aldrig spridits överhuvudtaget. De flesta

ledande evangelister i den tidiga kristna rörelsen blev förföljda och förmodligen avrättade.

Likaså startade frikyrkorörelsen i Sverige som förföljd, isolerad och sekteristisk, och det är i kombinationen bibeltrogen kyrka och förföljande samhälle som kristendomens framväxt historiskt har brukat vara

som störst. Även moderna undersökningar visar att kyrkor som slipar och sänker teologiska trösklar går oerhört dåligt, medan evangelikala och karismatiska kyrkor har mest framgång.

Två andra teman i Halldorfs krönika är beskrivningar av en omfattande och systematisk dubbelmoral i frikyrkorna genom att ledarskapet framför en syn medan medlemmarna. Hade samhällets respekt varit målbilden för de första kristna så hade kris- tendomen aldrig spridits överhuvudtaget.

har en annan, samt av en miljö som skapar en mängd svåra trauman för människor av varierande läggning.

Jag vill påstå att Halldorfs beskrivning är en felaktig svartmålning. De flesta frikyr- komedlemmar både instämmer i och kan försvara den hållning som det egna sammanhanget har, och den frikyrkliga miljön är överlag mer läkande än sam-

hället i stort för de flesta slags bekymmer och problem. Det gäller även de som kämpar med olika slags sexuella problem, och kanske inte minst för att sexualiteten ofta är nedtonad i den frikyrkliga kulturen relativt det omgivande samhället.

I sin populistiska text lyckas alltså den kristna företrädaren och teologen Joel Halldorf såväl svartmåla Bibelns budskap

och Jesu undervisning som det kristna ledarskapet och den kristna församlingen. Det är väldigt sorgligt att se, men det välkomnas säkert med öppna armar i liberala Expressen.

Thomas Forslin

Nätverket för Klassisk Baptism och kristen tro

FO Nilsson. Utvisades ur landet för sin tro och förkunnelse om omvändelse tro dop och församlingsgemenskap

Baptistprofil och evangelist. Utsattes för mordförsök för sin tro.

Otto Länsberg. Kallades av Herren från en tjänst i USA till att verka som pastor och evangelist i Bohuslän. Utsattes för fera mordförsök. Han förkunnade tro, dop, omvändelse ch församlingsgemenskap. Utsattes för olika rättsprocesser för sitt agerande bland annat sång och gittarspel för person på ålderdomshem.

Frälsningsarmen med botbänk mat, husrum förkunnare av nåd omvändelse och frälsning.En fredes armé

Det här inlägget postades i Baptism, Bibeltolkning, Debatt, Evangelisation, Församlingsliv, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *