ÅTERPUBLICERING AV BLOGGINLÄGG FRÅN 2021. INLÄGG AVSEENDE 2023 ÅRS PRISTAGARE INFÖR VAL 2024 PUBLICERADES I FÖREGÅENDE INLÄGG HÄR PÅ KLASSISK BAPTISM. “Debattartikel från Klassisk Baptism i Världen idag om Martin Luther King-priset

Under rubriken “SKR:s Martin Luther King-pris har vänsterpolitisk slagsida” publicerade tidningen Världen idag den 2/2 en debattartikel från Klassisk Baptism om Martin Luther King-priset. Artikeln kan läsas här nedan i något förlängd version och med noter till våra påståenden inlagda i artikeln.  

Martin Luther Kingpriset – med stark politisk slagsida

Kristna kyrkor brukar sällan tala väl om skadegörelse, inbrott, stöld, revolutionär kommunism eller acceptera samarbete med terrorism och islamism. Men när Sveriges kristenhet delar ut Martin Luther King-priset är frågan vilka krafter som egentligen främjas? Priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges Kristna råd. En genomgång av pristagarna blir en märklig historia.

Martin Luther King blev på slutet hårt anklagad av sina motståndare för att vara kommunist, vilket han alltid tillbakavisade[1][2]. Det har inte hindrat juryn från att skapa ett politiskt vänsterpris. Den första pristagaren(2005) var sångaren Mikael Wiehe som stolt vunnit Leninpriset och länge kallade sig kommunist[3]. Pristagaren i baptistpastor Kings anda skriver på sin hemsida att ”Gud uppfyller alla kriterier för en psykopat[4].

Mariam Osman Sherifay(pristagare 2009) bjöd som riksdagsledamot för (S) in terroristklassade Hamas till riksdagen för samtal[5]. Jason Diakité – sångaren Timbuktu(2010) eldade massorna på SSU-konferenserna[6] som aktiv i (S)[7] och hans näst kändaste sångstrof är nog ”Dunka Jimmie gul & blå, hissa i en flaggstång[8]. Maj-Britt Theorin(2013), känd socialdemokratisk politiker[9]. Nabila Abdul Fattah(hedersomnämnande 2014) aktivist inom Revolutionär Kommunistisk Ungdom och fått Kommunisternas kulturstipendium[10]. Foujan Rouzbeh(hedersomnämnande 2014) riksdagskandidat för (Fi)[11] och ledarskribent på marxistiska Flamman[12]. Martin Schibbye(2017) med bakgrund som redaktör på Revolutionär Kommunistisk Ungdoms tidning Rebell[13] som drev åsikten att ”Sverige kan bara omdanas med väpnad revolution[14][15].

Vi kan tänka oss lämpliga pristagare från hela det politiska spektrat men bland MLK-prisets vinnare hittar vi ingen med politisk markör till höger om (S). Det säger ganska mycket om juryns ideologiska hemvist.

Martin Luther King reagerade starkt och läxade upp svarta som mobiliserat genom stenkastning och plundrat affärer, vilket inte hindrat den svenska juryn från att ge en rad MLK-priser för inbrott och skadegörelse. Annika Spalde(2011) vann priset för djurrättsengagemang samt inbrott och skadegörelse inom försvarsindustrin både i England och i Sverige[16], för vilket hon avtjänat två halvårs fängelsestraff[17]. Martin Smedjeback(2014) vann priset för samma sak men har även angripit vanliga svenska bönder genom ”djurfritagningar” av grisar, fisk, hönor, kalkoner och kaniner och avtjänat minst fyra fängelsestraff[18]. Att MLK-juryn uppskattar Smedjeback särskilt syns genom att han är både initiativtagare, pristagare och jurymedlem för priset, som den ateist han är[19][20][21].

Extinction Rebellion Sverige(2020) vann priset för klimataktioner som går ut på att lamslå samhället[22] och ofta inbegriper medveten skadegörelse[23], så även vid vissa svenska aktioner[24]. Organisationens upplopp i London orsakade kostnader på ca en halv miljard[25]. Metoden är inte att trotsa orättvisa reserveringar för viss hudfärg utan XRs metod är att lamslå helt vanliga goda samhällsfunktioner som kollektivtrafik eller kommunstyrelsemöten för att visa upp det budskap som man själv har bestämt är viktigare än allt annat[26].

Mest av allt handlade Martin Luther Kings gärning om kampen mot rasismen. I det ljuset blir Bilan Osman(Hedersomnämnande 2014) en märklig vinnare. Osman bekämpar rasismen mot svarta genom att tänka likadant. Hon har bl.a. skrivit Tycka illa om någon på grund av hudfärg är inte rasism[27] och ”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor”[28].

Osman var en av fem kvinnor som hyllades på grund av ”Hijabuppropet”[29], med syfte att normalisera slöjan[30]. Det var ju i sig kontroversiellt eftersom juryn helt bortsåg från slöjan som strukturellt verktyg för kvinnoförtryck. Men MLK-priset har också premierat en aktivist med fastställd koppling till islamism och terrorism. Fatima Doubakil var en i gruppen 2014 som senare med en annan kvinna blev utpekad av Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson som extremist och att hon försvarat terrorister. Kvinnorna stämde Hermansson men Tingsrätten fastställde att kommunalrådet haft skälig grund för sina uttalanden på grund av kvinnornas ståndpunkter och uttalanden[31][32][33]. Kvinnorna har bjudit in flera terrordömda talare[34][35].

2021 års MLK-pris gick till ”Goda grannar” och projektets huvudmän Svenska Kyrkan, Islamic Relief och Stockholms moské. Flera mycket noggranna debattörer har kunnat visa såväl Stockholms moskés som Islamic Reliefs kopplingar till Muslimska Brödraskapet[36][37][38], islamism, terrorklassad verksamhet och uttryck för antisemitism[39][40][41][42].

MLK-priset har varit ideologiskt expansivt och vidgats till ändamål som baptistpastor King inte hade någonting med att göra. Som t.ex. djurrätt, klimatfrågor och svensk asylpolitik[43]. Det är uppenbart att priset styrs utifrån juryns egna ideologiska preferenser och inte Martin Luther Kings.

MLK-priset har ibland gått till bra ändamål men det är sorgligt hur prisets slagsida har förvrängt Martin Luther Kings gärning och motiv. För detta bär självklart huvudmännen ansvar vilket sipprar ner på hela Sveriges kristenhet, för de som ingår som medlemmar i Sveriges kristna råd.

Lars-Göran Berg
Thomas Forslin
Nätverket för klassisk baptism och kristen tro

[1] https://kinginstitute.stanford.edu/encyclopedia/communism

[2] https://www.youtube.com/watch?v=tvB5a9_XJ3I&NR=1

[3] https://www.expressen.se/kultur/mikael-wiehe-stolt-over-leninpriset/

[4] http://.mikaelwie he.se/svar_politik-religion.htm

[5] https://sv.wikipedia.org/wiki/Mariam_Osman_Sherifay

[6] https://sv.wikipedia.org/wiki/Timbuktu_(artist)

[7] https://web.archive.org/web/20090221100252/http://www.frihet.se/index.php?sid=1&pid=6&tid=419

[8] https://sv.wikipedia.org/wiki/Timbuktu_(artist)

[9] https://sv.wikipedia.org/wiki/Maj_Britt_Theorin

[10] https://sv.wikipedia.org/wiki/Nabila_Abdul_Fattah

[11] https://www.fria.nu/artikel/112773

[12] http://flamman.se/a/flamman-rekryterar-nya-ledarskribenter-infor-valet

[13] https://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Schibbye

[14] https://www.contra.nu/veckans--contra/svensk-stalinist-etiopiskt-fangelse/

[15] https://rogerlindqvist.blogg.se/2017/november/martin-schibbye-revolutionar-kommunistisk-ungdom.html

[16] https://martinlutherking.se/2011/10/12/priset-2011/

[17] https://sv.wikipedia.org/wiki/Annika_Spalde

[18] https://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Smedjeback

[19] https://martinlutherking.se/prisets-historia/

[20] https://martinlutherking.se/om-priset-och-nomineringar/

[21] https://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Smedjeback

[22] https://www.expressen.se/nyheter/klimat/de-ar-svenskarna-bakom-den-radikala-klimatgruppen/

[23] https://www.svt.se/nyheter/utrikes/massgripande-efter-klimatprotest-i-london.

[24] https://kvikkjokk.nu/novemberuppror-i-stockholm-med-extinction-rebellion-sverige/

[25] https://www.expressen.se/nyheter/klimat/de-ar-svenskarna-bakom-den-radikala-klimatgruppen/

[26] https://www.expressen.se/nyheter/klimat/de-ar-svenskarna-bakom-den-radikala-klimatgruppen/

[27] https://www.ystadsallehanda.se/ledare/expo-har-tappat-kompassen-612a99d6/

[28] https://www.expressen.se/kultur/vi-kan-inte-leva-i-en-latsasvarld-guillou/

[29] https://martinlutherking.se/2014/01/21/smedjeback-och-hijabuppropet-inspirerade-pa-martin-luther-king-dagen/

[30] https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WL8jl2/bar-sloja-till-stod-for-muslimska-kvinnor

[31] https://sv.wikipedia.org/wiki/Fatima_Doubakil

[32] https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/d%C3%A4rf%C3%B6r-friade-tingsr%C3%A4tten-ann-sofie-hermansson/vi-BBZSqql

[33] https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/terrorexperten-backar-hermansson-de-%C3%A4r-extrema-1.9656394

[34] https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/d%C3%A4rf%C3%B6r-friade-tingsr%C3%A4tten-ann-sofie-hermansson/vi-BBZSqql

[35] https://doku.nu/2019/08/05/svart-att-forsta-atalet-mot-ann-sofie-hermansson/

[36] https://sv.wikipedia.org/wiki/Islamic_Relief#Sverige

[37] https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/28248.pdf

[38] https://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholms_mosk%C3%A9

[39] https://wordpress.egyptson.se/2020/08/25/repliken-pa-islmic-relief-som-kyrkanstidning-avfardade/

[40] https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/28248.pdf

[41] https://www.varldenidag.se/nyheter/kyrkor-prisar-islamic-relief-trots-antisemitismskandal/reptkj!9wvqD8mwFVilGUiO6v0j8w/

[42] https://www.aftonbladet.se/debatt/a/J1beyj/mosken-oppen-for-extremister

[43] https://martinlutherking.se/tidigare-pristagare/
Det här inlägget postades i Debatt, Ekumenik, Samhällsfrågor, Världens religioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *