Svar till 380 pastorer: Evangeliet kostar!

Debattartikel publicerad i Dagen 8 januari

380 frikyrkopastorer har problem med sanningen. Det är den något dystra slutsatsen av uppropet mot Sverigedemokraterna(SD) före jul.

Jag vill gärna bejaka den grundläggande ansatsen till generositet och öppna hjärtan för flyktingar i nöd. Och pastorerna får gärna hårt kritisera SD och även andra partier. Uppmaningen till engagemang för invandrare genom olika insatser och nöd för ömmande fall är viktig.

Men den underliggande argumentationen är inte hållbar. Pastorerna bekymrar sig över att fler kristna ser invandringen som viktig orsak till ökad arbetslöshet, kriminalitet, islamisering, ghettoisering m.m. Man kan därför fråga sig om det från och med nu skall klistras diverse bruna etiketter på de frikyrkomedlemmar som vågar använda samhällets statistik och fakta.

För både kriminalitet och utsatthet för kriminalitet(Brottsförebyggande rådet mfl), arbetslöshet och sociala kostnader är högre bland utrikesfödda än bland svenskar och relaterar därför till invandring. Ökad islamisering drivs inte otippat av en ökad mängd muslimer. Peka själv ut de områden som skulle kunna kallas ”ghettoiserade” i större städer, vilka bor där? Svaren är närmast självklara och visar att de många pastorerna försöker smita från att invandring självklart har en kostnad. Orsakerna till sambanden ovan varierar och är såväl kulturella, ekonomiska, sociologiska som religiösa.

Det är väl visat i empiri och forskning(Putnam m.fl) att ökad mångkultur ofta bidrar till spänningar och konflikter i samhället. Samtidigt finns samband som ofta leder till förbättrad samhällsutveckling på sikt där länder lyckats använda olikheterna i konstruktiv riktning.

Sverige är idag sämre rustat att ta emot många invandrare än tidigare. Det beror delvis på sekulariseringen allt längre bort från kristna värderingar och att samhället idag är mer trasigt i utgångsläget. Allsköns höger- och vänsterextrema rörelser tar plats i tiden. Och det beror bl.a. på att kristenheten varit dålig på att värna Guds värderingar i känsliga tros- och samhällsfrågor och hellre premierat en skenbar frid i församlingen.

Ja, det kommer att kosta att ta emot många fler invandrare! Det blir en belastning på samhället, det kanske ytterligare minskar kristendomens plats och röst i samhället. Det kan kosta oro, pengar, splittring och konflikter. Det kan på sikt också bli framgångsrikt.

Men, vi står upp för en generös invandring för att vår mästare Jesus kallar oss till det! Han gav själv upp sitt liv för människorna och mängder av efterföljare har också fått göra det. Vi är helt enkelt kallade att vara generösa, oavsett om vi är rika eller fattiga, oavsett om vi får det svårare. Att det kostar är helt i evangeliets tradition.

Sedan går pastorerna vilse i ett resonemang om ”islams sanna natur”. Det skulle varit spännande att få höra pastorerna berätta om vad denna ”natur” är! Jag känner mig trygg i påståendet att våldshandlingar och krigföring mot ”otrogna” har en stark förankring i islams religiösa urkunder och historiska tradition. Det motsätter inte att flyktingar som kommer vill leva ett liv i fred och trygghet.

Pastorerna kunde istället lyft upp Jesus unicitet och frälsande följder även på samhällsnivå! Visa på de världsvida kopplingarna mellan kristendom och fungerande samhällen och mellan islam och aggressiva samhällen.

Ett evangeliskt upprop för ökad inblandning av andra kulturer och religioner i Sverige kräver samtidigt ett uppvaknande för ett mycket starkare klingande evangelium, i knivskarp kontrast mot villoläror som svensk ateism och andra religioner. Bara vårt folks återvunna möte med den frälsande, sanna, kärleksfulle Jesus kan göra samhället så utrustat att det klarar av att hantera vår tids olika trender, där ökad invandring är en, och som skapar de stora påfrestningar som vi ser omkring oss. Det är detta personliga och samhällsstärkande evangelium som våra pastorer behöver lyfta.

Thomas Forslin
Ledare för Nätverket för Klassisk Baptism

Här kan du läsa debattartikeln i Dagen 19/12 från 380 pastorer som ovanstående inlägg problematiserar.

Det här inlägget postades i Debatt, Samhällsfrågor, Världens religioner. Bokmärk permalänken.

2 svar på Svar till 380 pastorer: Evangeliet kostar!

 1. Maria skriver:

  Inte konstigt att många lämnar kyrkor/församlingar och kristendom i toklandet Sverige. Låt dessa godhjärtade skönsjungande pastorer/undertecknare bo i områden som Södertälje, Tensta, Malmö då om det är så de ser på saker och ting.
  Jag passar på att tipsa om någon som vet vad hon skriver om: https://meritwager.wordpress.com/

 2. Janne skriver:

  Hej Thomas!

  Såg din kommentar på Stefan Sw sida. Vad bra formulerat! Tänkte att det är snudd på första gången man hör något bra sagt om frågeställningarna! Vilket bibliskt läge är Sverige idag och vad vill Gud i situationen landet/vår kultur är i? Knappast är mer strategiskt unionstänkande (öppna gränser och internationell fjärrstryning) och interfaith dialogue Guds vilja. Så säger ju de stora profeterna att Israel INTE ska tänka i kris (“gå till Egypten och fråga om råd”). Är Gud mer intresserad av att hålla ihop ett land, Sverige, som numera mer eller mindre saknar insikt i vad Guds vilja är? Knappast. Har han lämnat Sverige? Nej. I mitten går den gamla vägen: Vi tror att Gud vill barmhärtighet och nåd över invandrare och att vi ska finna de med brustna hjärtan (Jes 61). Det finns pengar här. Med lite god vilja och fäste i GT/NT kan vi se Jesus Kristus närma sig människor i nöd både fysiskt och andigt. Både för många svenska kristna (som är i andlig nöd och harvar i världen) och människor både i fysisk (flyktingar) och andlig nöd (flera av dem muslimer) är evangeliet rätt svar. Ett välkommet svar. Talade med en man från Iran för ett tag sedan som sökte pengar för rättegångskostnader mot fall där stenkastning till döds är domen. Johannes kap 8 är svaret: Jesus förlåter äktenskapsbryterskan på denna sidan nåden. Det är nu frågan är aktuell för flera svenskar.

  380 politiskt korrekta pastorer borde jämföra vad hela Bibeln säger innan de sadlar den globala hästen mot Troja.

  Janne2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *