Tänk utanför boxen, sa Jesus

Föreläsningar om kreativitetsträning brukar handla om att lära sig tänka utanför Boxen. Boxen är våra erfarenheter och invanda föreställningar och kreativitetsutveckling handlar om att skaffa sig helt nya erfarenheter och dra nytta av dem.

Det sägs bara finnas tre sätt att ta sig utanför boxen. Dessa är misstag, slump och medveten kreativitet.

Misstag som i hur penicillinet uppfanns. Alexander Flemming som glömde diska sina instrument och sedan upptäckte att det av någon orsak inte fanns några bakterier kvar där möglet hade börjat växa. Eller som Post-it-lappen som handlade om att en klisterblandning blev alldeles för svag men där just detta gjorde att man kom på ett alternativt användningssätt med enorm framgång.

Slump som i en historia om hur glasstruten kom till. På en mässa i början av 1900-talet råkade en försäljare av glass sälja slut på sina tallrikar man hade turen att ha hamnat bredvid en försäljare av en speciell sorts våffla. Snabbt gjordes ett experiment med att rulla våfflan och världssuccén glasstruten var uppfunnen.

Medveten kreativitet kan handla om att tvinga sig själv utanför boxen och få helt nya erfarenheter. Som när ingenjörerna på en stor flygplanstillverkare sägs ha jobbat med uppgiften om alla fördelar man kan tänka sig med att landa ett flygplan upp och ner. Det blev förstås mest nackdelar men fördelen av bättre sikt över marken sägs ha lett fram till installationen av kameror på undersidan av vissa flygplan för att öka sikten.

Men för kristna finns det ett givet sätt till och det intressanta är att Jesus så uttryckligen talar om att vi skall tänka utanför boxen. Det kristna sättet heter Tro och handlar till stor del att lita till något och någon som finns utanför boxen.

Jesus sa ofta ”ni trodde – därför skedde det” eller ”ni hade svag tro – därför skedde det inte” och varianter på detta. När Jesus välkomnade Petrus att komma till honom gående på vattnet så var det en uppmaning om att ta sig utanför boxen. När Jesus skickar ut lärjungarna för att bota sjuka och driva ut onda andar så handlar det om erfarenheter utanför de krafter som de normalt litade till.

Jesus utmanar oss också att tänka utanför boxen. Att våga se Guds möjligheter i vardagen. Att våga tro att Gud vill bidra med sin övernaturliga kraft rakt in i vanliga sammanhang. Att han vill komma med sina gåvor, sitt tilltal, sin ledning och nå människor på ett förvandlande sätt. Och att han vill använda just oss till detta.

– Tänk utanför boxen, sa Jesus!
Det är ett risktagande och ett äventyr. Det är en livsstil som växer fram där bönestunderna blir längre och personligare. Där man söker efter de andliga nådegåvorna. Där längtan lever att få komma närmare och djupare och sannare och hitta Guds vilja. Där enkelheten och naturligheten går före ritualerna och prestigen.

Det är utanför boxen som Jesus förvandlar oss.

Thomas Forslin 

Det här inlägget postades i Andens gåvor, Kristusliv. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tänk utanför boxen, sa Jesus

 1. Torbjörn S Larsson skriver:

  JAG BLIR GLAD AV
  vad du skriver.
  varför inte skicka denna dill Svenska Dagbladet.

 2. David Axelsson skriver:

  Håller med Torbjörn. Tänk utanför boxen Thomas och skicka den till några tidningar du inte brukar skriva för.

 3. Anders Ågren skriver:

  Fantastiskt bra tankar, Thomas! Vi behöver verkligen tänka utanför boxen.

 4. admin skriver:

  Tack bröder! Jag går utanför boxen och försöker få in texten i David Axelssons veckobrev, där brukar jag inte skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *